Menu
EUR
'peperkoekenhuis' van speculaas

'peperkoekenhuis' van speculaas

Door: Yana Van Laere Reacties: 0

Het maken van een Speculaashuisje is een creatieve en leuke activiteit, vooral voor kinderen. Het is niet moeilijk en biedt een geweldige gelegeneheid om samen als gezin iets specials te creëren. Laat de kinderen hun verbeelding de vrije loop terwijl ze snoepjes en glazuur gebruiken om hun eigen unieke ontwerpen toe te voegen. Het eindresultaat zal niet alleen heerlijk zijn, maar ook een prachtig pronkstuk voor de feestdagen.

 

INGREDIENTEN :

SPECULOOS

500gr             bruine suiker

500gr bloem

250gr boter

1 ei

1 eetlepel speculaaskruiden

1 koffielepelbicarbonaat

1 koffielepel zout

KARAMEL

100gr kristalsuiker

 

 

GLAZUUR

1 ei

250gr poedersuiker

voedingskleurmiddel

 

DAG 1

Mix alle magische ingrediënten voor de speculaas in een kom en kneed met je handen tot je een stevig deeg hebt. Voeg wat water toe indien nodig om tot een homogene deeg te komen. Verdeel de deeg in 3 gelijke stukken en rol er een bal van. Stop de deeg nadien in vershoudfolie en laat ze een nachtje slapen in de koelkast.


 

 

 

 

 

DAG 2

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tussen 2 bakpapieren tot het zo dun is als een deeg-tapijtje van ± 3 mm dik.

Teken op papier de vorm van een simpel huis en knip deze uit (ik maakte 3 sjablonen : voorkant huis 15x25cm; zijkant huis 15x15cm; dak  16x13,5cm. Je hebt van ieder sjabloon 2 stukken nodig). Snijd de delen van het huis uit met een mes en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

De stukken deeg die je afgesneden hebt kunt je wederom kneden tot een bal en uitrollen. Ik gebruikte dit om een bodem te hebben van 20x30 cm ongeveer. Maar je kunt ook een kerstboomje uitnijden of een sneeuwman die je dan bij het huisje kunt plaatsen. En vergeet niet om al de kleine restjes ook mee te bakken! De kinderen gaan sowieso willen proeven van de speculaas en dan komen deze stukjes zeker van pas.

Bak de deeg-delen 15 à 20 minuten in de oven. Laat de speculaas-koekjes afkoelen op een deeg-rooster.

 

DAG 3


Als de speculaasvormen tijdens het bakken wat uitgelopen zijn kan dit geen kwaad. Snij de dag na het bakken met een broodmes voorzichtig de gewenste vormen terug uit.


Laat in een pannetje de suiker smelten en hou de suiker goed in het oog dat deze niet te bruin wordt. Houd de karamel warm op een heel zacht vuurtje. Gebruik deze suiker-lijm om de verschillende stukken van het huis aan elkaar te zetten. Werk snel, want de karamel wil snel een deeg-superlijm worden. Breng de caramel met een klein lepeltje aan op de randen van het huisje. (TIP: voorzie voldoende lepeltjes aangezien de karamel met hard zal worden Als jouw pan groot genoeg is kan je de zijkanten van het huisje in de pan doppen.

Waarschuwing: karamel is als een draak, erg heet! Laat dit dus liever door de grote mensen doen!

 

 

 

 


Dag 4

Meng het eiwit met de poedersuiker en roer als een tovenaar die een toverdrank maakt. Doe het in een spuitzak met een kleine opening en versier het huis als een echte deeg-kunstenaar. Maak het af met poedersuiker voor een extra deeg-sneeuwbui. Wil je andere kleuren gebruiken dan wit, verdeel het mengsel dan over verschillende kommetjes en doe er kleurmiddel bij.

Veel bakplezier en toon zeker jullie creaties op de facebook- of instagrampagina van Babilo!

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »