Menu
EUR
Op weg naar een colgate glimlach...

Op weg naar een colgate glimlach...

Door: Nele Willems - tandarts Reacties: 0

 

Poets, Poets, Poets je tanden...

 

Wanneer starten je best met het poetsen van de tanden?

Vanaf de doorbraak van het eerste tandje (tussen 9 en 12 maanden)  behoort poetsen tot de dagelijkse routine. Het kan zeker in het begin een hele aanpassing zijn voor zowel ouder als kind. Hoe jonger je kindje hoe uitdagender het kan zijn. Start zeker van in het begin met 2 maal per dag te poetsen. Zo leert je kind de dagelijkse poetsroutine. Ideaal wordt er 2 minuten gepoetst. Dit is het streefdoel, maar zal vaak nog oefenen zijn. Het belangrijkste is dat de kinderen leren dat er een poetsroutine is.  

 

Hoe poets ik de tanden van mijn kindje?

Kleine kinderen liggen vaak best plat om de tanden te poetsen, bijvoorbeeld op een verzorgingskussen. Eens ze groter worden kan het makkelijk zijn om je kind met zijn rug tegen je aan te plaatsen terwijl je zelf zit, indien mogelijk wat naar achter hellend. Als het wat moeilijk verloopt kan je een knee-to-knee houding proberen. Hiervoor ben je best met 2 personen die knie tegen knie zitten en ligt het kind plat op de benen.

Als je de tandjes poetst maak je best kleine bewegingen, tand per tand. Zo kan je in detail alle hoekjes poetsen. Elke tand moet langs alle zijden gepoetst wordenn, de buitenkant, de bovenkant, de binnenkant, ongeacht de soort borstel.

 

Hoe maken we tanden poetsen leuk?

Bij kleine kinderen kan afleiding zeker helpen om het tandenpoetsmoment wat te vereenvoudigen. Een boekje of filmpje bekijken tijdens het poetsen kan leuk zijn. Als ze wat ouder worden kan je hun favoriete liedje opzetten tijdens het poetsen. Zo worden ze gestimuleerd om te poetsen zolang als het liedje speelt. Er bestaan ook app’s die instructies geven tijdens het poetsen of je herinneren aan je poetsmoment.

Voorbeelden: Jokie – tandenpoetslied (efteling), Prodent poetslied, Cocomelon – Zo is het goed!, Disney magic Timer Oral B (app), Oral B fun zone  (app)

silicone tandenborstel

Welke soort borstel? Welke soort tandpasta?

Starten met een siliconenborstel of opzet vingerborstel kan zeker in het begin. Tracht toch zo snel mogelijk over te schakelen naar een kindertandenborstel met haartjes. Met deze kan je grondiger poetsen, zeker als er al wat meer tandjes zijn doorgekomen. Op tandenborstels staat er vaak een leeftijd aangegeven, tracht deze te kopen in overeenstemming met de leeftijd van je kind. Bijvoorbeeld 0-2jaar, 3+ jaar, 6+ jaar en 12+ jaar. De grootte van de borstel en de zachtheid van de haardjes is hierop afgestemd.

Je mag al snel starten met het gebruik van een elektrische borstel. Begin zeker met het spelenderwijs aan te bieden en met aanvullend nog met de manuele borstel te poetsen. Hoe sneller het elektrisch poetsen een gewoonte is hoe beter.

Een tandenborstel wordt best maandelijks tot maximum tweemaandelijks vervangen. Nadien zijn ze versleten en poetsen ze minder goed.

Let ook zeker op de leeftijd als je een tandpasta uitkiest. In tandpasta voor kleinere kindjes zit er minder fluor dan in tandpasta voor grotere kinderen. Dit omdat de allerkleinste de tandpasta nog zullen inslikken. Fluor in de tandpasta is belangrijk om het tandglazuur te beschermen tegen gaatjes. Ook al zijn het nog maar de melktanden, hoe minder gaatjes hoe beter want de melktanden hebben ook een belangrijke functie.

Vaak vragen ouders zich af of fluor gevaarlijk is. Bij correct gebruik is het gelukkig niet gevaarlijk. Enkel bij hele grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Samen met de fluor in ons drinkwater geeft onze tandpasta ons een prima bescherming zonder gevaarlijk te zijn. Supplementen zijn dan ook echt niet nodig.

Toch wordt er regelmatig gezocht naar een alternatief en dan komt Xylitol vaak naar voor. Hoewel xylitol zeker een positief effect heeft in de mond als zoetvervanger zal het fluor zeker nog niet kunnen vervangen. Fluor blijft de voorkeur genieten. Om fluor te kunnen vervangen moet je zodanig veel xylitol innemen dat dat in de praktijk niet haalbaar is.

 

Alleen poetsen of samen?

Tot de leeftijd van 8 jaar poets je best als ouder nog even na, nadien is hun fijne motoriek beter ontwikkeld om zelf te poetsen. Zeker bij de avond poetsbeurt is napoetsen het belangrijkste.

Rond de leeftijd van 2 jaar zal je kindje interesse tonen om alleen te poetsen, juich hun enthousiasme zeker aan, maar mama en papa mogen zeker nog even komen nablinken!

 

Tussen de tanden poetsen?

Als de ruimtes tussen de melkkiezen gesloten zijn kan het een goed idee zijn om voorzichtig samen te flossen. Vraag zeker advies aan je tandarts om samen te bepalen wanneer je hier best mee start.

 

buzzy brush

Af en toe een snoepje...

 

Voedingsmomenten      

De tanden hebben na elke maaltijd ongeveer een uurtje nodig om hiervan te herstellen. Probeer daarom buiten de drie hoofdmaaltijden maximum 2 tussendoortjes te eten.

 

Wat na een snoepje of koekje?

Poetsen is altijd belangrijk maar was je dag wat zoeter dan gepland zorg dan zeker voor een extra grondige avond-poetsbeurt

 

Op controle bij de tandarts

 

Wanneer eerste bezoek?

Rond de leeftijd van 2,5/3jaar is het tijd om eens langs de tandarts te gaan. Het poetsen van de tandjes start wel al veel vroeger. Zo kan je kindje al wennen aan tandartsbezoeken en kan de tandarts nog extra poetstips geven.

Vaak kan je met je kind terecht bij een gewone tandarts. Indien er extra opvolging of speciale behandelingen nodig zijn kan een kindertandarts worden ingeschakeld. Hij of zij zal enkel kinderen behandelen.

 

Hoe voorbereiden?

Bereid je kindje zeker voor op het bezoek aan de tandarts. Dit kan je doen met behulp van een boekje of speelgoedsetjes. Vermijd als ouder negatieve verhalen en tracht woorden als ‘pijn’ ‘spuitj’ ‘tand trekken’ zeker te vermijden.

 

Wat zal de tandarts doen ?

Tijdens het eerste bezoek zal de tandarts vooral kijken of alle tandjes correct aanwezig zijn, er goed gepoetst is en of er gaatjes zijn. 

Veel poets plezier...

Tandarts Nele Willems

Vond je dit een interessante post? Laat het ons dan zeker weten!

 

Ga aan de slag met onze elektrische tandenborstel:

 

 

 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »